Фото без опису

Внутрішньо переміщена особа (ВПО) - це людина, що є громадянином України, іноземцем, або не має громадянства, однак перебуває в Україні на законних підставах і має право на постійне проживання на її території, яка була змушена залишити своє місце проживання через збройний конфлікт, окупацію, прояви насильства, порушення прав і свобод особи, природні чи техногенні катастрофи та інше. При цьому, людина не виїжджає за межі території України, а змушена шукати безпечніше або стабільніше місце для проживання всередині власної країни.

У період з 2014 року отримати статус ВПО могли люди, що переїхали з Донецької, Луганської областей та АР Крим. Однак, після початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року, цей перелік змінився.

Відповідно до наказу Мінреінтеграції до областей, де розташовані громади, з яких переселенці мають право на отримання статусу ВПО та гарантовану державну грошову допомогу, тепер належать: Донецька, Дніпропетровська, Харківська, Сумська, Херсонська, Запорізька, Чернігівська, Миколаївська та Луганська області.

Однак звертаємо увагу, що це список не фіксований і він постійно оновлюється. Для того щоб пересвідчитися в актуальності інформації, ви можете звернутися до даних, що є на офіційному порталі Мінреінтеграції, або переглянути перелік областей в розпорядженні Кабміну.

Цей список формується спільно з Міноборони та згідно з пропозиціями від обласних військових адміністрацій. До уваги беруться три основні критерії  визначення територій:

  • тимчасово окуповані території;
  • території, що перебувають в оточенні;
  • території активних бойових дій.