Фото без опису

22 червня 2023 року Ташанська громада прийняла участь у нараді "Підтримка внутрішньо переміщених осіб, соціальний захист сімей загиблих та учасників бойових дій, підтримка ментального здоровʼя населення".

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Ці питання обговорили сьогодні за участі Віцепремʼєр-міністра Ірини Верещук під час першого засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Київській обласній державній адміністрації.

Сьогодні на Київщині зареєстровано понад 330 тис. внутрішньо переміщених осіб. Спільно з міжнародними партнерами створено 94 місця компактного проживання, в тому числі 17 модульних містечок. Водночас ВПО потребують не лише забезпечення житлом. Їх ефективна інтеграція та адаптація залежить від надання якісних соціальних, освітніх послуг, а також доступної медицини. Крім того, вирішення потребує ще одне питання – забезпечення робочими місцями. Наразі на Київщині через службу зайнятості працевлаштовані лише 1,5 тисячі вимушених переселенців.

Не менш важливою є організація системи соціального захисту членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій у територіальних громадах. Це не має вирішуватися формально. Переконаний, що голови громад зобов’язані знати прізвища цих людей та їхні потреби, щоб особисто все вирішувати в найкоротші терміни.

Значної уваги також потребує ментальне здоров’я мешканців Київщини. Наша область активно бере участь у Всеукраїнській програмі ментального здоров’я «Ти як?», яка реалізується в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Окупація, активні бойові дії на території області, щоденні повітряні тривоги, ракетні обстріли негативно впливають на кожного з нас. За даними фахівців, кожен четвертий українець потребує психологічної підтримки. І це наш обов’язок – допомогти комплексно всім, хто цього потребує.

Київщина вже активно працює над необхідними освітніми заходами, соціальним супроводом громадами осіб із ментальними розладами, доступними та якісними медичними послугами.

Тільки в єдності наша сила!