Інформація для внутрішньо переміщених осіб про державну підтримку

Міністерство соціальної політики України нагадує про існуючі механізми підтримки, доступні для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Зокрема, під час взаємодії з ВПО, у випадках надання відмови у призначенні або продовженні допомоги на проживання, органи соціального захисту населення та ЦНАПи повинні повідомляти про інші можливі варіанти державної підтримки. Нижче наведено основні напрямки, за якими ВПО можуть отримати допомогу.

Працівник УСЗН/ЦНАП, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради повідомляє ВПО наступне:

  1. Реєстрація в Центрі зайнятості
    • Якщо ВПО є працездатною, але не зареєстрована як ФОП чи у центрі зайнятості, то варто стати на облік у Центрі зайнятості для отримання статусу безробітного.
    • Унаслідок отримання статусу безробітного, ВПО матиме право на допомогу по безробіттю в розмірі від 1500 до 7100 грн тривалістю до 90 календарних днів (для осіб передпенсійного віку – до 360 календарних днів) під час дії воєнного стану.
    • ВПО отримає допомогу від кар’єрного радника у пошуку роботи та працевлаштуванні, а також консультаційні, інформаційні та профорієнтаційні послуги з метою перенавчання.
  2. Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям
    • Якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї ВПО менший за рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї, то сім’я має право на отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.
  3. Субсидії на оплату житлово-комунальних послуг
    • ВПО мають право на отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Для підтвердження фактичного проживання в будинку чи квартирі достатньо надати довідку ВПО. При цьому не вимагається, щоб ВПО була зареєстрована у відповідному житловому приміщенні чи надавала договір найму житла.
    • Мешканці тимчасово окупованих територій чи зони активних бойових дій, яким на період дії воєнного стану продовжено виплати допомог, пільг та житлових субсидій на підставі відповідних постанов Кабінету Міністрів України, повинні подати заяву до органів ПФУ або органів соціального захисту населення для перерахунку таких виплат.
  4. Соціальні послуги для ВПО у складних життєвих обставинах
    • ВПО, які перебувають у складних життєвих обставинах, мають право на отримання соціальних послуг, таких як догляд вдома, денний догляд, підтримане проживання, соціальна адаптація, консультування та натуральна допомога.

Інформацію про соціальні допомоги і виплати можна дізнатися на сайті Дії -(https://diia.gov.ua/.) або соціальної громади.

Фото без опису