Фото без опису

Дієва ветеранська політика – пріоритет сьогодення в Україні!

Сьогодні представник ГО «Від села до міста» Арутюн Папоян взяв участь в online нараді з питань ветеранської політики, організованій та проведеній Департаментом соціального розвитку та ветеранської політики Київської обласної військової адміністрації (далі – Департамент).

У нараді також взяли участь представники структурних підрозділів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських, сільських, селищних територіальних громад Київської області та КУ КОР «Київський Обласний центр допомоги Захисникам України».

Розпочав нараду директор Департаменту Ігор Мещан. Він привітав присутніх, подякував за участь та коротко доповів основні тези питань, винесених сьогодні для обговорення, а саме:

1. Про Порядок використання у 2024 році коштів обласного бюджету за КПКВК 0813242 «Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення» для надання грошової допомоги Захисникам та Захисницям України, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також родинам Героїв Небесної Сотні.

2. Про забезпечення державних бюджетних програм щодо забезпечення житлом деяких пільгових категорій громадян у порядку визначеному законодавством України.

У ході спілкування виявилося, що дані напрямки мають багато невирішених проблем, зокрема:
▪️досі не всі громади визначили відповідальних за ведення ветеранської політики, або визначили лише на папері;
▪️проблеми пов’язані з правильним поданням документів, а також щодо усіх видів виплат та компенсацій Захисникам і Захисницям;
▪️та багато інших проблем.

🟩Окремою темою для обговорення стала Програма Громадської організації «Від села до міста» для реінтеграції військових, ветеранів та демобілізованих в мирне життя.

Арутюн Папоян розповів про саму Програму та механізми її реалізації в громадах. Він зазначив, що забезпечення ефективної інтеграції ветеранів у цивільне життя можливе за допомогою комплексного підходу.

Запропонована Програма складається з 3-х напрямків:

🟢 Толерантна розмова (https://transformation.in.ua/tolerantna-rozmova/) – спрямована більше на навчання суспільства правильно спілкуватися з військовими після їх повернення з війни, адже це вже не та людина, яку ми знали раніше. Військові часто потребують довготривалої адаптації у мирне життя, тому ми пропонуємо програму взаємодії, психологічної підтримки та розуміння, спрямованої на зменшення відчуженості та непорозуміння між ветеранами та цивільним населенням.

🟢 Юридична допомога (https://transformation.in.ua/yurydychna-dopomoga-pidtrymka-veteraniv-ta-yihnih-simej/) -  це  підтримка ветеранам та їх сім'ям з різноманітних юридичних питань, з якими вони можуть стикатися після повернення в мирне життя, включаючи соціальні виплати та підтримку, медичне страхування, право на роботу, житлові програми, юридичну підтримку та процес відшкодування.

🟢 Професійна реінтеграція у цивільне життя (https://transformation.in.ua/reintegracziya-u-profesijne-zhyttya/) - пропонуємо тренінги для ветеранів з професійної підготовки у співпраці з Центром зайнятості, тренінги з лідерства та комунікації, підприємницькі курси тощо.

Для реалізації наших проектів ми плануємо створити свої осередки в громадах для роботи з населенням. Це можуть бути виїзди мобільних груп у складі психолога, ментора, юриста для надання професійних консультацій та навчання для громад.

Сподіваємося, що наша робота принесе користь суспільству та допоможе відновити Україну та Українців після руйнівного впливу війни на всі аспекти життя!

🟩Зв'язатися з нами можна:
💻написавши на сторінку: https://www.facebook.com/vidseladomista
📧 на електронну пошту: vidseladomista@gmail.com
📱або зателефонувавши: +38 (067) 322 28 82