Фото без опису

З 1 березня 2024 року виплати допомоги автоматично продовжуються ще на 6 місяців для категорій ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян, а саме:

  • для пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року  розмір пенсії  не перевищує 9 444 грн;
  • осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей (детальний перелік – у постанові);
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з  їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Значна кількість ВПО також зможуть отримати продовження виплат ще на 6 місяців, після подання нової заяви на виплату допомоги.  Звертатись по перепризначення допомоги для ВПО родини можуть протягом лютого - березня 2024 року допомога призначатиметься і виплачуватиметься, починаючи з 1 березня.

Умова продовження виплат на додаткові 6 місяців – те, що розмір доходу в таких родинах не перевищує 9 444 грн на одну особу.

Ще на 6 місяців зможуть отримати виплати для ВПО:

родини, у яких є діти до 14 років, які не мають змоги відвідувати виховні та навчальні заклади або навчання відбувається в гібридному форматі (офлайн та онлайн), через що батьки не мають можливості працювати. 

- родини ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій. А також ті родини з дітьми до 14 років, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається в форматі онлайн;

- родинам, у яких один з членів сім'ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хворою дитиною. 

- малолітні діти, які прибули без супроводу батьків, та вагітні жінки (починаючи з 30 тижня вагітності).

Прийняті зміни мають сприяти стимулюванню внутрішньо переміщених осіб працездатного віку до працевлаштування і отримання власних джерел доходів для родини і тим самим – допомозі родині стати на ноги після переміщення та інтегруватись у нові громади.

Тому допомога буде продовжуватися родинам, у яких працездатні особи працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа-підприємець та розпочали відповідну діяльність/ або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу/ або отримали ваучер на навчання тощо та  у складі сім’ї є діти віком до 14 років.

Крім того, продовження виплати допомоги на проживання для ВПО зможуть отримати родини, у яких непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалась в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, але ще не працевлаштувалась, та в сім’ї є діти, які навчаються в школах /вузах. Водночас, якщо після перепризначення допомоги на додаткові 6 місяців працездатний непрацюючий член родини, який не займається доглядом за дітьми чи особами з інвалідністю, не сприятиме своїй зайнятості (наприклад, зніметься з обліку в Центрі зайнятості), – виплату допомоги буде припинено.

ВПО, які отримували допомогу та відмовилися від неї, або яких було знято з обліку як внутрішньо переміщених осіб через те, що такі особи повернулись до покинутого місця проживання,  але знову були змушені з нього виїхати, зможуть знову звернутись за призначенням допомоги на проживання.