Питанням Київщини присвятили чергове Розширене засідання Президії Конгресу під головуванням Андрія Єрмака

Фото без опису

16 жовтня відбулося Розширене засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

Участь у заході взяли спеціальний представник США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, голова Уряду Денис Шмигаль, народні депутати України, очільники органів виконавчої влади. Серед запрошених гостей – дипломати іноземних країн та представники міжнародних організацій та посли України за кордоном.

Заступник керівника Офісу Президента, Виконавчий секретар Президії Олексій Кулеба, який модерував зустріч, засвідчив повноважність засідання, участь у якому взяли загалом 206 учасників.

Фото без опису

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підкреслив, що складні часи потребують креативних новаторських рішень. Такою є ініціатива Президента Володимир Зеленського започаткувати раніше Конгрес місцевих та регіональних влад.

“Конгрес, як ініціатива Президента, в рамках якої ми можемо безпосередньо говорити з представниками регіонів, дізнаватися про їхні проблеми не через бюрократичні процедури, а за допомогою прямого спілкування, це є найкраща відповідь на те, чому ми так цінуємо ту довіру, яку ми отримали від наших партнерів. Прозорість та відкритість – це краща форма того, наскільки правильним є підхід і погляд на питання, повʼязані з відбудовою країни”, – наголосив спікер Парламенту.

Як зазначив Руслан Стефанчук, саме Київщина дала можливість вберегти Київ у перші дні повномасштабної війни, тож спільним завданням є відновлення Київської області та інших регіонів, які зазнали руйнувань внаслідок російської агресії.

Очільник Офісу Президента висловив подяку Сполученим Штатам Америки за лідерство у підтримці України щодо інтеграційних та стратегічних оборонних питань. Свідченням непохитної допомоги стало призначення 14 вересня цього року Президентом Джозефом Байденом Пенні Пріцкер спеціальним посланником США з питань економічного відновлення України, яка взяла участь у Розширеному засіданні Президії.

Фото без опису

Чергове засідання Президії було присвячено питанням Київської області, яку представили начальник обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, члени Конгресу від Київщини – керівники 69 територіальних громад області.

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль поінформував про результати відбудови Київщини. За його словами, з 28 тисяч обʼєктів відновлено 12 тисяч. Окрім цього, Уряд виділив 62 млрд гривень на подолання наслідків російської збройної агресії.

Також Денис Шмигаль серед викликів відзначив початок зимового періоду та захист енергетичної інфраструктури від ворожих атак.

“Ми на порозі важкої зими. Завдяки партнерам ми пройшли минулу зиму – найскладнішу у нашій історії. Цієї зими ми розуміємо і маємо підтримку не лише фінансову, а й у відновленні енергетики. США уже виділили 522 млн доларів для закупівлі відповідного енергетичного обладнання, а також підтримки і захисту нашої енергетичної системи. Ми маємо сьогодні захист значно потужніший, аніж минулого року”, – запевнив Денис Шмигаль.

Розширений формат засідання Президії передбачає можливість прямого діалогу центральної влади, представників місцевого врядування та жителів громад. У форматі прямих онлайн включень вдалося обговорити виклики, повʼязані з відбудовою Ірпеня, Мощуна, Кухарів, Андріївки, Шевченкового та Мархалівки. 

Йшлося про розробку проектно-кошторисної документації відновлення житла, реалізацію програми відновлення зруйнованих приватних будинків, виплати відповідних компенсацій постраждалим власникам, розмінування територій. 

На завершення Андрій Єрмак зазначив, що питання відновлення України є безумовним пріоритет для всієї владної команди.

“Не ми обрали важкі часи – вони обрали нас. А значить нам під силу здолати усі труднощі та стати переможцями. Впевнений, що саме так і буде”, – підсумував керівник Офісу Президента.