На Київщині вже розпочалися роботи з відбудови 13 багатоквартирних житлових будинків. Ще на 5 об’єктах роботи стартуватимуть найближчим часом. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко. 

Усього в рамках реалізації проєкту буде відновлено 18 об’єктів за кошти, зібрані на платформі UNITED24. Цей глобальний проєкт створений за ініціативою Президента України Володимира Зеленського. Мета – об’єднати людей з усього світу в їхньому бажанні допомогти Україні.

Начальник КОВА зауважив, що наразі вже стартували роботи на 5 обʼєктах в Ірпені, 3 – Гостомелі, 2 – Бородянці, 2 – с. Мила та 1 – с. Бузова. 

«Усі 18 будинків були пошкоджені внаслідок російської агресії. До повномасштабного вторгнення та руйнування осель окупантами тут загалом проживали понад 4,5 тисячі людей. Через росіян вони залишилися без домівок, і наше завдання – якомога швидше відбудувати ці об’єкти. Центральна влада, місцеве самоврядування, міжнародні донори та благодійники спільними зусиллями відновлюють знищене російськими окупантами. Амбасадори UNITED24 та всі, хто долучився до збору коштів, не просто повертають людей в їхні оселі, а повернуть життя в наші міста», – наголосив Руслан Кравченко. 

Наразі на ремонт 18 об’єктів передали 638,9 млн грн.

Будинки будуть відновлені в таких громадах: 

  • Гостомельська – 3 об’єкти;
  • Дмитрівська – 4 об’єкти;
  • Бородянська – 4 об’єкти;
  • Ірпінська – 7 об’єктів.

Начальник Київської ОВА нагадав, що відбудова перших трьох будинків розпочалася в травні цього року. Усі роботи планують закінчити до кінця поточного року.

На всіх обʼєктах виконують переважно роботи з демонтажу, підсилення конструкцій будівель, відновлення стін та перегородок, відновлення покрівлі, утеплення фасаду, заміни вікон та дверей, часткового внутрішнього оздоблення, відновлення інженерних мереж тощо. 

«Незалежний нагляд за використанням коштів на відновлення та якістю відбудови на всіх етапах реалізовує ПРООН. Це сприятиме прозорості та підзвітності всього процесу відбудови», – підкреслив начальник Київської ОВА.