Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан: «Треба бути готовими до різних сценаріїв, включно з повним блекаутом»

Фото без опису

Який механізм створила центральна влада, щоб під масованими обстрілами росіян зберегти енергетичну систему країни? На яких основних завданнях зосереджені мери українських міст і навіщо їм 26 мільярдів? Хто закуповує мобільні котельні й скільки їх уже є? Де й за яких умов буде організовано пункти обігріву? Чи варто виїжджати з великих міст до сигналу влади? І взагалі, чи можна в цьому випадку довіряти їй власне життя? Відповіді на ці прості, але водночас найскладніші за тридцять років української незалежності запитання читайте детальніше в інтерв’ю виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана редакторці відділу політики ZN.UA Інні Ведерніковій.

За його словами, голови громад зосереджені зараз на кількох глобальних речах. Це, по-перше, закупівля генераторів і техніки. По-друге, формування резерву палива. По-третє, перевірка й підготовка об’єктів, які можуть стати пунктами обігріву. По-четверте, комунікаційна кампанія з населенням і розроблення схеми оповіщення в разі критичної ситуації. По-п‘яте, і це нині головне — громади продовжують робити все для захисту енергетичних об’єктів на своїх територіях, для ремонту й відновлення тих, що потрапили під обстріл. Важливим є ще розуміння з боку бізнесу необхідності заощаджувати електроенергію, перейти на автономні джерела.

Асоціація міст України ще влітку звернулися до Кабміну із проханням урегулювати низку нюансів. Оперативно уряд підправив постанову №590 про казначейське обслуговування, що стосується пріоритету видатків. Після цього підготовка до опалювального сезону та обладнання укриттів стали пріоритетом як воєнні й соціальні видатки. Була проблема із ввезенням обладнання генераторного типу для пунктів обігріву й установ соціальної сфери з-за кордону, за які потрібно було сплачувати митний збір іПДВ. У середньому скасування таких платежів зменшило вартість на 9–10%. Їхнє скасування значно скоротило час поставок.

Більше читайте в статті. Посилання на статтю з деталями підготовки громад до зими читайте тут: https://zn.ua/.../vikonavchij-direktor-amu-oleksandr...