Фото без опису

Сказ – гостра контактна зоонозна інфекційна хвороба, яка характеризується розвитком енцефаліту з смертельним пошкодженням центральної нервової системи. Ускладнює ситуацію зростання в населених пунктах кількості безпритульних собак і котів, неповне охоплення профілактичними щепленнями свійських тварин, порушення правил утримання їх власниками. Все це є передумовою формування осередків сказу міського типу. Збудник сказу — вірус. Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські хижі тварини, що належать до класу ссавців. Механізм передачі контактний, шлях — рановий. Людина заражається при укусах скаженою твариною (90 % випадків) або попаданні її слини на пошкоджену шкіру та/або слизові оболонки (ослинення — 10 %), вкрай рідко — при знятті шкури з трупів скажених тварин, особливо лисиць. У тварини слина стає заразною (контамінованою) в останні 7-10 діб інкубаційного періоду і залишається такою протягом усієї хвороби. У диких тварин з'являється збудження, зникає страх перед людиною.

Сказ є економічним тягарем для країни у зв'язку з високою вартістю діагностики, епідеміологічного, епізоотологічного нагляду, профілактичної та постекспозиційної обробки людей, імунізації тварин.

Разом з тим, покращення епізоотичної та епідемічної ситуації в Україні само по-собі не відбудеться, це можливо досягти лише забезпечивши співпрацю усіх гілок влади з метою невідкладного комплексного підходу у вирішенні проблеми сказу, а також наявності активного антирабічного імунітету в популяціях епізоотично важливих видів тварин: лисиць, собак і котів.

Необхідно пам’ятати, що захворювання завжди закінчується смертю!

Постраждалі від укусів та подряпані бродячими, домашніми або дикими тваринами, повинні негайно звернутися за медичною допомогою в поліклініку для отримання невідкладної допомоги і вирішення питання про проведення лікувально-профілактичної імунізації. При можливості необхідно самостійно промити рану значною кількістю мильної води, краї рани змазати 70-градусним спиртом або 5% розчином йоду, накласти асептичну суху пов’язку і звернутися до лікаря.

Укуси нещеплених домашніх і диких тварин несуть у собі ризик захворювання на сказ, тому у будь-якому випадку слід обов’язково звернутись до лікаря!

Щоб убезпечити свою собаку і свою сім'ю від такого підступного захворювання, потрібно знати, як захиститися від сказу. Єдиний спосіб для цього — вакцинація домашніх тварин. Її потрібно робити заздалегідь. Щеплення має щорічно повторюватися. Також бажано уникати контакту собаки з бродячими та дикими тваринами. Адже, навіть найбезпечніший на вигляд їжачок може виявитися розповсюджувачем вірусу сказу.

Наполегливо просимо громадян при подвірному обході помешкань забезпечити фіксацію, у разі можливості доставити тварину в Переяславську державну дільничу лікарню ветеринарної медицини за адресою: вул. Ярмаркова, 51, м. Переяслав. Вакцинація тварин БЕЗКОШТОВНА. У разі зміни поведінки ваших домашніх улюбленців звертатися за телефоном (04567) 5-66-42, 5-46-41, 5-16-27.