Внутрішньогосподарський контроль в сфері насінництва.

        Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області відповідно до наданих повноважень здійснює державний контроль за додержанням вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва.

      Проте, відповідно до ст.13 ЗУ «Про насіння та садивний матеріал» суб’єкти насінництва та розсадництва  зобов’язані здійснювати внутрішньогосподарський контроль за виробництвом та обігом насіння і садивного матеріалу.                                                               

      Мета внутрішньогосподарського контролю - усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання та транспортування. Контроль передбачає дотримання правил розмноження сортового насіння, ведення документацій в межах господарства:

- оптимальні попередники (історія  полів)

- дотримання просторової ізоляції;

- сортові та видові прополки (у перехреснозапильних обов’язкові);

- наявність зерноочисної техніки;

- розміщення насіння. 

      Суб’єктам насінництва та розсадництва  необхідно дотримуватися технологічних і методичних вимог у сфері насінництва та розсадництва  щодо збереження сортових якостей, біологічних і урожайних властивостей сорту та посівних  якостей насіння і садивного матеріалу:

-план-схема розміщення насіннєвих  посівів;

-етикетка  поля ;

-облік насіння при збиранні;

-складська книга;

-штабельний ярлик;

-книга обліку насіння;

-акт сортових та видових прополок (у перехреснозапильних обов’язкові)

       Згідно ст.13 ЗУ «Про насіння та садивний матеріал» суб’єкти насінництва та розсадництва  зобов’язані: вести щодо кожного сорту насінницьку документацію за встановленими формами і зберігати її протягом трьох років; гарантувати відповідність насіння і садивного матеріалу, що підлягає реалізації, сортовим і посівним (товарним) якостям, зазначеним у сертифікатах на насіння і садивний матеріал.

      Внутрішньогосподарський контроль необхідно проводити на всіх етапах доробки насіння. Він здійснюється керівниками господарств, агрономічним персоналом, фермерами та іншими суб’єктами, які вирощують або вводять в обіг насіння.

 Провідний спеціаліст відділу контролю

                                                                                 у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна

                                      Бражник О.М.