Івана Купала це одне з найдавніших та найсамобутніших свят в Україні. Схожі свята, присвячені літу та літньому сонцевороту, відзначає більшість європейських народів. На нашій землі свято Івана Купала з давніх-давен символізувало зв’язок людини з природою і перехід до літнього циклу календарних дохристиянських свят. Надзвичайно колоритна, сповнена багатьма яскравими обрядами й купою легенд, ця дата досі зберігає магічну красу стародавніх ритуалів. Згадаймо історію цього самобутнього свята та пов’язані з ним народні традиції і прикмети.

Фото без описуІсторія свята Івана Купала

Свято Івана Купала бере початок з дохристиянських, язичницьких часів. Перші писемні згадки про свято Купала в Україні трапляються у Волинському літописі (1262 рік).За часів язичництва наші пращури великої уваги надавали богам, що уособлювали сили природи, зокрема своєму головному божеству й джерелу життя – Сонцю; свято Купала також було пов’язане з цим небесним світилом. Раніше Івана Купала святкувалося за старим календарем у ніч із 22 на 23 червня – найкоротшу ніч року. За новим, григоріанським, – свято припадає в ніч на 7 липня.

Ця дата досі вважається містичною: вона присвячена єднанню природних протилежностей: вогню і води, життя і смерті, чоловічого і жіночого початків. Вважається, що ніч на Івана Купала має чарівні властивості – і людина має злитися з природою та її стихіями, дякувати, просити врожаю та захисту від злих сил.

Обряди та звичаї на Івана Купала

Наші предки вірили, що в купальську ніч на землю виходять лісовики, відьми та злі духи, а захиститися від них допомагають вода й вогонь. Із цим і пов’язана традиція палити багаття – як захист від нечистої сили та символ світла, сонця. У давні часи біля купальського вогню збиралося все село. Молодь влаштовувала хороводи й танцювала. У центр багаття встановлювали колесо на жердині як символ сонця. Вважалося, що купальське багаття очищує. Якщо в цю ніч перестрибнути через вогнище, то душа очиститься, і людина стане здоровішою, позбудеться всіх негараздів, негативу та хвороб. Для пар важливо знати, що не можна стрибати через купальське вогнище будь з ким, а лише із судженим.Через багаття стрибали закохані пари, тримаючись за руки. Якщо стрибок успішний – любов буде дуже міцною. У купальське багаття також кидали сорочку хворої людини, щоб вилікувати її від хвороби.

Фото без описуПрикмети на свято: на Купала уважно спостерігають за погодою – вона може багато про що розповісти:

Злива обіцяє тривалу посуху. А потрапити під зливу для людини означає удачу в грошах.

Дощ у цей день означає, що пшениця погано вродить.

Погода сонячна й безхмарна – буде рясний врожай фруктів.

Грім з блискавкою – горіхи не вродять.

Веселка на Купала віщує велику удачу.

 

 

Вітаю з св'ятом дорога громада .

 

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису