Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Бориспільського району інформує, що з метою оперативного реагування та розгляду повідомлень про підозру захворювання на ящ
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Бориспільського району інформує, що з метою оперативного реагування та розгляду повідомлень про підозру захворювання на ящур та блутанг створено гарячу лінію за телефоном:
(050) 385 78 63.
Довідково:
Ящур – це висококонтагіозне вірусне захворювання, яке вражає худобу і має значні економічні наслідки. Хвороба вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз та інших парнокопитних тварин і має значний вплив на тваринництво та торгівлю, а також може передаватися людині.
Серед клінічних ознак ящуру – везикули та ураження ротової порожнини, вимені, кінцівок, а також слиновиділення, кульгавість, знижена молочна продуктивність, лихоманка тощо.
Захворювання може поширюватись не лише через інфікованих тварин, а й через повітря, корми, одяг, взуття, транспорт та інші забруднені об’єкти.
Блутанг (катаральна лихоманка овець, синій язик) – це вірусне захворювання, що вражає жуйних тварин, зокрема овець, велику рогату худобу та диких парнокопитних. Хвороба проявляється запальними ураженнями слизових оболонок, язика, шкіри та копит.
Основними переносниками інфекції є кровосисні комахи – мокреці, комарі, кліщі. Пряме зараження між тваринами не відбувається. Поширення вірусу відбувається в основному в теплу та вологу погоду, що пояснює зростання випадків інфікування в літній період.