Як захистити господарство від африканської чуми свиней?
Як захистити господарство від африканської чуми свиней?
Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – це висококонтагіозна геморагічна вірусна хвороба, з високою захворюваністю свиней та майже 100 % смертністю захворілих тварин, що призводить до значних економічних збитків. Людина на АЧС не хворіє!
Для АЧС характерні наступні ознаки:
раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
підвищення температури тіла до 40,5-42ºС;
зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага;
ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю) або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках.
У разі виявлення у свиней будь-яких із перелічених ознак, або при загибелі свиней негайно повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області або державні лікарні ветеринарної медицини.
Збудник АЧС надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі і може поширюватись на великі відстані через виготовлені в домашніх умовах продукти харчування, що отримані від хворих тварин (сало, м’ясо та ін.), нашкірних паразитів (деякі кліщі та кровосисні комахи). Крім того, вірус тривалий час зберігається в кормах, на транспортних засобах, одязі та предметах догляду за тваринами. Зокрема, охолодження (особливо заморожування) консервує збудник АЧС, а прогрівання (впродовж 30 хвилин до температури понад 60ºС) його знезаражує.
Вірус АЧС залишається життєздатним:
в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;
у гною та ґрунті – до 3 місяців;
у трупах свиней – до 10 тижнів;
у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;
в солонині – до 1 року;
заморожування м’яса, сала чи субпродуктів – консервує вірус.
Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності.
УВАГА!
Мінімальний перелік правил біобезпеки для приватних домогосподарств:
1) придбання тварин тільки із ветеринарними документами;
2) дотримуватися правил перевезення тварин;
3) всіх придбаних тварин розміщати окремо від загального поголів’я та обов’язково ставити на 30 денний карантин;
4) не відвідувати карантинні зони щодо АЧС та не приймати передачі з них;
5) не допускати сторонніх осіб до тваринницьких приміщень, особливо перекупників тварин;
6) не допускати до тваринницьких приміщень диких, бродячих та безпритульних тварин;
7) не допускати вільного вигулу свиней;
8)проводити регулярне прибирання тваринницьких приміщень;
9) періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;
10) проводити дезінфекцію приміщень;
11) облаштувати дезінфікуючий килимок на вході в приміщення, де утримуються свині;
12) не згодовувати відходи «зі столу»;
13) проводити термічну обробку кормів;
14) своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;
15) не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);
16) не купувати м’ясо та продукти свинарства на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;
17) здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців державних лікарень ветеринарної медицини;
18) утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукцію тваринного походження;
19) не відвідувати без зайвої потреби ліси, лісопосадки, місця з дикоростучими грибами, ягодами та інші місця, де можливо перебувають або перебували дикі кабани (переносники збудника АЧС).
УВАГА!
Мінімальний перелік правил біобезпеки для спеціалізованих свиногосподарств:
1) облаштований та працюючий дезбар’р (дезкилимок) на в’їзді (вході) до господарства та виїзді (виході) з господарства;
2) заборона відвідування господарства сторонніми особами та транспорту;
3) реєстрація всіх відвідувачів в журналі;
4) розподіл господарства на адміністративно-господарську та виробничу зони з обов’язковим розмежуванням огорожею та діючим санпропускником;
5) відсутність на території господарства плодово-ягідних дерев та кущів для зменшення ймовірності заселення їх синантропними та дикими птахами;
6) ввіз свиней тільки з благополучних стосовно АЧС господарств та з обов’язковими ветеринарними документами;
7) відвантаження тварин (продаж) в попередньо дезінфіковані спеціалізовані транспортні засоби тільки клінічно здорових свиней в присутності ветеринарного спеціаліста державної ветеринарної лікарні;
8)не завозити корми з місцевості, де зареєстровано випадки захворювання на АЧС;
9) своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;
10) утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней на літніх майданчиках;
11) проводити дезінсекцію та дератизацію тваринницьких приміщень;
12) співробітникам господарств не дозволяється утримувати свиней в особистих домогосподарствах;
13) проводити централізоване прання всього спецодягу;
14) проводити щеплення поголів’я проти класичної чуми свиней.
Біобезпека – запорука епізоотичного, економічного та фінансового благополуччя!