Фото без опису

Як захистити господарство від африканської чуми свиней?

❗️Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – це висококонтагіозна геморагічна вірусна хвороба, з високою захворюваністю свиней та майже 100 % смертністю захворілих тварин, що призводить до значних економічних збитків. Людина на АЧС не хворіє!

📍Для АЧС характерні наступні ознаки:

🔺 раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

🔺 підвищення температури тіла до 40,5-42ºС;

🔺 зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага;

🔺 ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю) або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;

🔺 червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках.

❗️У разі виявлення у свиней будь-яких із перелічених ознак, або при загибелі свиней негайно повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області або державні лікарні ветеринарної медицини.

❗️Збудник АЧС надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі і може поширюватись на великі відстані через виготовлені в домашніх умовах продукти харчування, що отримані від хворих тварин (сало, м’ясо та ін.), нашкірних паразитів (деякі кліщі та кровосисні комахи). Крім того, вірус тривалий час зберігається в кормах, на транспортних засобах, одязі та предметах догляду за тваринами. Зокрема, охолодження (особливо заморожування) консервує збудник АЧС, а прогрівання (впродовж 30 хвилин до температури понад 60ºС) його знезаражує.

📍Вірус АЧС залишається життєздатним:

🔺в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;

🔺 у гною та ґрунті – до 3 місяців;

🔺 у трупах свиней – до 10 тижнів;

🔺 у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;

🔺 в солонині – до 1 року;

🔺 заморожування м’яса, сала чи субпродуктів – консервує вірус.

✅Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності.

❗️❗️❗️УВАГА!

Мінімальний перелік правил біобезпеки для приватних домогосподарств:

1) придбання тварин тільки із ветеринарними документами;

2) дотримуватися правил перевезення тварин;

3) всіх придбаних тварин розміщати окремо від загального поголів’я та обов’язково ставити на 30 денний карантин;

4) не відвідувати карантинні зони щодо АЧС та не приймати передачі з них;

5) не допускати сторонніх осіб до тваринницьких приміщень, особливо перекупників тварин;

6) не допускати до тваринницьких приміщень диких, бродячих та безпритульних тварин;

7) не допускати вільного вигулу свиней;

8)проводити регулярне прибирання тваринницьких приміщень;

9) періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;

10) проводити дезінфекцію приміщень;

11) облаштувати дезінфікуючий килимок на вході в приміщення, де утримуються свині;

12) не згодовувати відходи «зі столу»;

13) проводити термічну обробку кормів;

14) своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;

15) не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);

16) не купувати м’ясо та продукти свинарства на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;

17) здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців державних лікарень ветеринарної медицини;

18) утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукцію тваринного походження;

19) не відвідувати без зайвої потреби ліси, лісопосадки, місця з дикоростучими грибами, ягодами та інші місця, де можливо перебувають або перебували дикі кабани (переносники збудника АЧС).

❗️❗️❗️УВАГА!

Мінімальний перелік правил біобезпеки для спеціалізованих свиногосподарств:

1) облаштований та працюючий дезбар’р (дезкилимок) на в’їзді (вході) до господарства та виїзді (виході) з господарства;

2) заборона відвідування господарства сторонніми особами та транспорту;

3) реєстрація всіх відвідувачів в журналі;

4) розподіл господарства на адміністративно-господарську та виробничу зони з обов’язковим розмежуванням огорожею та діючим санпропускником;

5) відсутність на території господарства плодово-ягідних дерев та кущів для зменшення ймовірності заселення їх синантропними та дикими птахами;

6) ввіз свиней тільки з благополучних стосовно АЧС господарств та з обов’язковими ветеринарними документами;

7) відвантаження тварин (продаж) в попередньо дезінфіковані спеціалізовані транспортні засоби тільки клінічно здорових свиней в присутності ветеринарного спеціаліста державної ветеринарної лікарні;

8)не завозити корми з місцевості, де зареєстровано випадки захворювання на АЧС;

9) своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;

10) утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней на літніх майданчиках;

11) проводити дезінсекцію та дератизацію тваринницьких приміщень;

12) співробітникам господарств не дозволяється утримувати свиней в особистих домогосподарствах;

13) проводити централізоване прання всього спецодягу;

14) проводити щеплення поголів’я проти класичної чуми свиней.

🇺🇦Біобезпека – запорука епізоотичного, економічного та фінансового благополуччя!