Фото без опису

Підтримка працевлаштування осіб віком 50+: Державні програми та ініціативи в Україні

Міністерство економіки України надало детальну інформацію щодо державних програм, спрямованих на підтримку працевлаштування осіб старшого віку. У відповідь на запит Міністерства соціальної політики України було висвітлено ряд важливих аспектів, які стосуються працевлаштування осіб віком 50+.

Державні програми та їх ефективність

Згідно з інформацією Державного центру зайнятості, протягом січня-травня 2024 року за сприяння служби зайнятості нове робоче місце знайшли 34 тисячі безробітних осіб віком старше 50 років. Це значно більше порівняно з аналогічним періодом 2023 року, коли було працевлаштовано 25 тисяч осіб.

Також успішно реалізуються програми мікрогрантів та грантів для ветеранів, які надаються особам віком 50+. За програмою "Власна справа" було надано 2 тисячі мікрогрантів на суму 470 млн гривень, що сприяло створенню 4 тисяч нових робочих місць. За програмою "Грант для ветеранів" 90 осіб віком 50+ отримали кошти на суму 42 млн гривень, що дозволило створити 204 нових робочих місця​ (Caritas)​​ (Міністерство соцiальної політики України)​​ (AUC Ukraine)​.

Фінансові стимули для роботодавців

Держава впроваджує фінансові стимули для роботодавців, які працевлаштовують людей віком 50+. Наприклад, роботодавці можуть отримати компенсацію фактичних витрат сплаченого єдиного внеску на соціальне страхування за працевлаштованих осіб, яким до пенсії залишилося 10 і менше років. Ця компенсація виплачується протягом не більше 12 місяців за умови збереження зайнятості особи протягом періоду, що перевищує виплати у два рази​ (Caritas)​​ (AUC Ukraine)​.

Перекваліфікація та навчання

Для підтримки конкурентоспроможності осіб віком 50+ на ринку праці впроваджено систему ваучерів для перепідготовки та підвищення кваліфікації. З початку 2024 року ваучери на навчання отримали 8 тисяч осіб віком старше 45 років, з яких 751 людина - віком 50+​ (Caritas)​​ (Міністерство соцiальної політики України)​.

Статистика безробіття та боротьба з ейджизмом

Станом на 1 червня 2024 року на обліку перебуває 39 тисяч зареєстрованих безробітних віком старше 50 років, що становить значну частину від загальної кількості безробітних. Держпраці здійснює державний контроль за додержанням вимог законодавства про працю, включаючи дотримання прав громадян під час прийому на роботу та звільнення з роботи​ (Міністерство соцiальної політики України)​​ (AUC Ukraine)​.

Інформаційні заходи

Центри зайнятості проводять численні профінформаційні та профконсультаційні семінари для осіб віком 50+. З квітня 2023 року Державна служба зайнятості приєдналася до Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?", спрямованої на підтримку ментального здоров'я шукачів роботи та безробітних​ (Caritas)​​ (Міністерство соцiальної політики України)​​ (Міністерство соцiальної політики України)​.

Заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна підкреслила важливість цих ініціатив та їх позитивний вплив на економіку та суспільство в цілому.