Фото без опису

Пожежа — стихійне лихо, що має катастрофічні наслідки для природи й людей. Найчастіше лісова пожежа провокується людською недбалістю: не загашені багаття, кинуті недопалки, іскри вихлопів. Рідше вона починається в результаті удару блискавки в сухостійне дерево або внаслідок тривалого тертя дерев. Найбільш пожежонебезпечними ліси стають у період сухої та спекотної погоди.

🔥 🌳🌲 Скоро розпочинається час пікніків, які зазвичай не обходяться без багаття. Одне лихо — далеко не всі знають, як правильно розпалювати багаття. А як?

👉 Якщо ви з друзями багато років виїжджаєте на те саме місце, користуйтеся старими кострищами. Своїми, чужими — не важливо. А важливо, щоб багаття горіло на галявині, подалі від дерев і кущів. Інакше від полум’я можуть спалахнути гілки, а там і до лісової пожежі недалеко. Якщо старого кострища немає, виберіть рівне місце посередині галявини, подалі від дерев і кущів.

👉 Не кладіть відразу занадто багато дров — велике полум’я не гріє, а обпалює, і стежити за ним складніше. Поки багаття горить, дивіться, щоб іскри не розліталися. Тримайте напоготові засіб пожежогасіння.

👉 Перед тим як йти, обов’язково залийте вугілля водою, навіть якщо вам здається, що воно остаточно згасло. І не забудьте забрати із собою сміття — порожні пластикові пакети та пляшки, консервні бляшанки, серветки. Складіть сміття в пластиковий пакет і викиньте в перший же сміттєвий контейнер, який побачите дорогою додому.

👉 Не розпалюйте багаття в лісі, якщо в цьому немає нагальної потреби. Пам’ятайте: за жодних умов не можна розпалювати багаття під пологом хвойного молодняку, на торф’яних ґрунтах, а також у пожежонебезпечну погоду.

Причинами пожежі в лісі можуть стати блискавка або засуха, але головною причиною виникнення пожеж у лісі є необережність людини.

Пам’ятайте, що вкрай небезпечно:

❌ кидати палаючі сірники, недопалки;

❌ палити суху траву;

❌ розводити вогнища;

❌ залишати в лісі промаслені або просочені іншою горючою речовиною клапті тканини

Вогонь легковажності не пробачає! Вогонь і все, що з ним пов’язане, при невмілому, недбалому поводженні з ним може завдати великого лиха, призвести до загибелі людей, значних матеріальних збитків, взагалі до катастрофи.