Фото без опису

Підтримка у скрутну хвилину: Як держава допомагає в разі втрати годувальника

❓Кому ж саме виплачується відповідна грошова допомога
:

🔸дітям померлого годувальника (у тому числі тим, що народжені до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника), який на день смерті не мав страхового стажу, необхідного для призначення пенсії для особи з інвалідністю III групи;

🔸дитині померлого годувальника – до досягнення 18-річного віку;

🔸дітям померлого годувальника, які навчаються за денною формою навчання. Допомога продовжує виплачуватись у період між завершенням навчання в одному закладі і вступом до іншого, а також у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем і продовженням навчання за іншим (він не повинен тривати довше 4 місяців).

❗️Строк допомоги: до закінчення навчальних закладів, але не більш як до досягнення 23 років. Дітям-сиротам допомога виплачується до 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

Соціальна допомога призначається наступного дня після смерті годувальника. Звернення ж за соціальною допомогою потрібно надати не пізніше ніж за ➡️ 12 місяців з дня його смерті – особисто або поштою в управлінні соцзахисту населення за місцем реєстрації.

📑Документи: заява, свідоцтво про народження або паспорт особи, якій призначається соціальна допомога, документи, що засвідчують родинні стосунки члена сім’ї з померлим годувальником, свідоцтво про смерть годувальника або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім чи оголошення померлим, довідка навчального закладу про те, що дитина навчається за денною формою навчання.

Також до заяви необхідно додати відомості про відсутність у померлого годувальника на день смерті страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за III групою інвалідності. Такі відомості можна отримати у Пенсійному фонді України.

Розмір допомоги становить:

150% – на трьох і більше дітей померлого годувальника;
120% – на двох дітей померлого годувальника;
100% – на одну дитину померлого годувальника.