Фото без опису

Які зміни відбудуться у виплатах за загиблого на війні

Новий закон про виплати набуває чинності 29 березня. Сам військовослужбовець зможе вибрати, кому в разі його смерті виплатять одноразову допомогу. Про це розповів адвокат Дмитро Йовдій.

Родина кожного військового, який загинув, захищаючи Батьківщину під час повномасштабної війни, має право отримати компенсацію. Це право забезпечує постанова Кабміну №168 від 28 лютого 2022 року.
У разі загибелі військового одноразові виплати його рідним можуть становити від 500 прожиткових мінімумів до 15 млн гривень для працездатних осіб.

📑Право на виплату мають:

▪️батьки, незалежно від того, чи проживали вони разом, головне, щоб вони не були позбавлені батьківських прав;
▪️дружина або чоловік, які не вступили в повторний шлюб;
▪️діти до 18 років.

Якщо дитина навчається за денною формою і їй не виповнилося 23 роки, тоді вона також матиме право на цю виплату; люди, які перебували на утриманні військовослужбовця; люди, які набули право на отримання пенсії у зв'язку з втратою годувальника.

☝️Але 29 березня набуває чинності новий закон про виплати, і ситуація зміниться. Хочуть зробити так, щоб сам військовослужбовець вибрав, кому в разі його смерті виплачуватимуть одноразову допомогу. Він може через нотаріуса оформити так званий заповіт на будь-кого, - розповів адвокат.
Він зазначив, що планується так, що якщо військовий має батьків, дітей, яких не вказав у заповіті, то вони гарантовано мають отримати 50% від тієї частки, що їм належить відповідно до закону.

Про новий закон і про те, хто сьогодні має право на ці виплати дивіться у відео.