Фото без опису

Сьогодні разом з Президентом України Володимиром Зеленським відкривали відновлений Центр соціально-психологічної реабілітації в Бородянці на Київщині. В березні 2022 року Центр на 95% був зруйнований зс рф внаслідок прямого влучання танкового снаряду.
Таким Центр був до окупації. Ось те, що від нього залишилось в результаті повномасштабного вторгнення. А такий вигляд він має сьогодні через рік і три місяці після початку будівництва.
Сучасна, комфортна, інклюзивна триповерхова будівля для психологічної, соціальної підтримки, фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів і членів їх сімей та родин загиблих Захисників і Захисниць. Плюс укриття, розраховане на 250 осіб, яким можуть користуватися не тільки відвідувачі реабілітаційного центру, а й бородянці.

Мінветеранів вже напрацювало концепцію розвитку Центру. І ключовим є використання сучасних методів психотерапії та фізкультурно-спортивної реабілітації з високою доказовою базою відповідно до міжнародних протоколів. Окрім послуг індивідуального, сімейного консультування, групової терапії, вже обладнані кімнати ерго-, арт- та кріотерапії, а також приміщення віртуальної реальності, що допомагатимуть долати наслідки бойової травми. Спортивна зона також має сучасні тренажери для кардіо та силових навантажень.

В перспективі Бородянський центр має стати Центром ментального здоров’я та дослідження реабілітаційних практик. 
Крім того, плануємо тут надання ветеранам, членам їх сімей, родинам загиблих інформаційних, консультаційних та профорієнтаційних послуг, навичок цифрової грамотності.
Центр обладнано дев’ятьма готельними номерами для амбулаторного перебування. Всі послуги безплатні.

В Центрі вже проходять курс реабілітації перші 6 ветеранів, двоє з яких – з сім’ями. Я особисто та команда Мінветеранів останні декілька днів у постійному коннекті з ними, щоб почути та врахувати на майбутнє всі зауваження.   

Планується, що за рік центр в середньому прийматиме понад дві тисячі ветеранів.

Я спіймав себе на думці, що у Бородянський центр сьогодні повернулося життя. Тепер це життя має бути наповнене функціоналом і результатом, суть якого у поверненні ветеранів до активного цивільного життя.

Дякую міжнародним партнерам за підтримку проєкту.
Червоний Хрест України, Програма реінтеграції ветеранів IREX,
 Міжнародний фонд "Відродження",
IOM Ukraine