Фото без опису

Право на поширення сорту, сортозаміна та сортооновлення.

Кожен  сільгоспвиробник знає, яке важливе значення у виробництві продукції рослинництва має насіння. Насіння є носієм біологічних і господарських  властивостей  рослин, тільки через насіння будь-який сорт чи гібрид реалізує свій урожайний потенціал. 

Згідно Закону України «Про охорону прав на сорти рослин»: сорт рослин - окрема група рослин (клон, лінія, гібрид першого покоління, популяція) у рамках нижчого з відомих ботанічних таксонів (рід, вид, різновидність) незалежно від того, чи задовольняє вона умови виникнення правової охорони, яку можна визначити ступенем прояву ознак, що є результатом діяльності відповідного генотипу або комбінації генотипів, відрізнити від будь-якої іншої групи рослин ступенем прояву принаймні однієї із зазначених ознак і розглядати як єдине ціле з погляду її придатності для відтворення в незміненому вигляді.

Право на поширення сорту в Україні можуть мати: володілець патенту; власник майнового права на поширення сорту; підтримувач сорту. 

Право на поширення сорту передбачає такі дії щодо посадкового матеріалу сорту: пропонування до продажу; відтворення; продаж та/або інший комерційний обіг; вивезення за межі митної території України або ввезення на митну територію України; зберігання для будь-якої із цілей, зазначених вище.

Суб’єкт права на поширення сорту має право передати таке право на підставі правочину будь-якій особі повністю або частково.

Сорт може поширюватися в Україні лише за умови наявності відомостей про такий сорт у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, якщо інше не передбачено законом.

Сорт – це створена шляхом селекції сукупність рослин тієї чи іншої культури, яка має певні спадкові морфологічні, біологічні, господарські ознаки та властивості. Будь-який сорт стало зберігає свої спадкові якості в ряді поколінь, але у процесі розмноження спостерігається зниження показників якості насіння, що призводить до погіршення  властивостей сорту. Збереження сортових якостей можливе лише при добре налагодженому насінництві. 

Сортозаміна - заміна у виробництві, на основі результатів державного сортовипробування, старих сортів і гібридів новими, більш урожайними або більш якісними. Сортозаміна - розмноження високоякісного сортового насіння нових, введених у виробництво сортів  до розмірів, що забезпечують потребу господарства у ньому.   

Сортооновлення - це періодична заміна сортового насіння на насіння вищої категорії або генерації того самого сорту, яке відновлюються відповідно до сортової типовості у науково-дослідних установах шляхом застосування спеціальних методів індивідуально-сімейного і масового доборів. Урожайність сортів залежить від дії багатьох факторів, тому завданням насінництва є збереження генетичного потенціалу продуктивності, який сорт мав при виведенні. Для вчасного проведення сортооновлення суб’єкту господарювання  потрібно дотримуватись певних правил: 

-   посів проводити насінням не нижче 2-ї генерації;

- сортооновлення проводити насінням категорії базове (супереліта, еліта), або   сертифіковане, але не нижче   1-ї генерації;

- дотримуватись технології вирощування сільськогосподарських культур, особливо на насінницьких ділянках, з метою збереження сортових та посівних якостей насіння.      

Суб’єктам господарювання необхідно впроваджувати у виробництво якісне насіння нових районованих і перспективних сортів та оновлювати перевірені сорти насінням високих генерацій. Своєчасна сортозаміна і сортооновлення є надійною запорукою збільшення урожайності сільськогосподарських культур. 

Дане розяснення не є нормативно-правовим актом, а має лише інформаційний характер.

 

Головний спеціаліст відділу контролю в 

сфері насінництва та розсадництва та якості зерна

Бражник О.М.