Фото без опису

РТУТЬ (Н8) - метал сріблясто-білого кольору, у звичайних умовах легко рухома рідина, що при ударі поділяється на дрібні кульки. Пари ртуті та її сполуки дуже отруйні. З попаданням до організму людини через органи дихання, ртуть акумулюється та залишається там на все життя. Концентрація парів ртуті в повітрі понад 0,2 мг/м3 викликає гостре отруєння організму людини.

Симптоми гострого отруєння проявляються через 8-24 години: починається загальна слабкість, головний біль та підвищується температура; згодом - болі в животі, розлад шлунку, хворіють ясна.

ЯКЩО У ПРИМІЩЕННІ РОЗБИТО РТУТНИЙ ТЕРМОМЕТР:

> виведіть з приміщення всіх людей, у першу чергу дітей, інвалідів, людей похилого віку;

> відчиніть настіж усі вікна у приміщенні;

> максимально ізолюйте від людей забруднене приміщення, щільно зачиніть всі двері;

> захистіть органи дихання вологою марлевою пов'язкою;

> негайно починайте збирати ртуть: збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином (2 грами перманганату калію на 1 літр води), більш дрібні кульки збирайте щіточкою на папір або клейкою стрічкою і теж скидайте в банку. Банку щільно закрийте кришкою. Використання пилососа для збирання ртуті забороняється!

> вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 грамів мила і 500 грамів кальцинованої соди на 10 літрів води) або розчином перманганату калію (20 грамів на 10 літрів води);

> зачиніть приміщення після обробки так, щоб не було сполучення з іншими приміщеннями і провітрюйте протягом трьох діб.

ЯКЩО РТУТІ РОЗЛИТО БІЛЬШЕ, НІЖ У ТЕРМОМЕТРІ:

> виведіть з приміщення всіх людей, надайте допомогу дітям, інвалідам, людям похилого віку-вони підлягають евакуації в першу чергу;

> захистіть органи дихання вологою марлевою пов'язкою;

> відчиніть настіж усі вікна;

> максимально ізолюйте забруднене приміщення, щільно зачиніть всі двері;

> негайно викликайте фахівців через місцевий державний орган з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

У крайньому випадку - зателефонуйте в поліцію.

Запам ’ятайте! Якщо ви виявили або побачили кульки ртуті в будь-якому місці - негайно сповістіть про це місцеві органи з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення або поліцію.