Фото без опису

Надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

Українські діти замість дитинства побачили, що таке війна. Цей біль вони відчувають у рази сильніше, а дехто з них пережив страшні події, які завдали каліцтв, поранень чи психологічної травми.

Вони можуть оформити статус дитини, яка постраждала внаслідок війни.

Постановою КМУ від 5 квітня 2017 р. № 268 "Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів" затверджено порядок отримання відповідного статусу

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/268-2017-%D0%BF#Text

Право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії Російської Федерації не досягла 18 років (повноліття), і в результаті:

1) отримали поранення, контузію, каліцтво;

2) зазнали фізичного, сексуального насильства;

3) були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

4) залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

5) незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;

6) зазнали психологічного насильства.

Статус надається органом опіки та піклування за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання/перебування дитини як внутрішньо переміщеної особи, за місцем звернення, якщо місце проживання/перебування дитини не задеклароване/ не зареєстроване або задеклароване/зареєстроване на території, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованій Російською Федерацією, або за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади та/або органами місцевого самоврядування.