Закон України №3219: знижено штрафні санкції для фізичних осіб - підприємців - платників єдиного податку

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє платників податків, що  01 серпня 2023 року набрав чинності Закон України від 30.06.2023 №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким , зокрема, внесені зміни до Закону України від 06.07.1995 №265 "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"  в частині зниження штрафних санкцій, для фізичних осіб - підприємців  - платників єдиного податку.

Так, Законом №3219 передбачено, що у період з 01 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України,  до ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи, невидачу (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання застосовується у таких розмірах:

- 25 % вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше

- 50 % вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення, -  нагадаємо, що до внесення змін було 100% та 150% відповідно.

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua  

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській  

області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Використання РРО/ПРРО є обов’язковим для всіх платників єдиного податку ІІ – IV груп

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє платників податків, що  01 серпня 2023 року набрав чинності Закон України від 30.06.2023 №3219-ІХ, яким внесені зміни, зокрема, до Закону України від 06.07.1995 №265 "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" ( далі – Закон №265).

Звертаємо увагу, що добровільне виконання вимог Закон №265 не лише звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок. ДПС використовує виключно ризикорієнтовну модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставних перевірок платників податків.

Обов’язок використання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій  набрав чинності ще із 01 січня 2022 року. Проте  під час воєнного стану Законом України від 15.03.2022 № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» доповнено п. 12 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону №265, згідно з яким тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону №265 не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Відповідно до внесених Законом №3219 змін, з 01 серпня 2023 року відповідальність за порушення Закону №265 застосовується не тільки до торгівців підакцизними товарами, але й до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор – п.12 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону №265.

З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Додатково інформуємо, що не зважаючи на прийняття Закону №3219, реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються:

-  платниками єдиного податку І групи;

- ФОП, які продають на ринку текстиль, вживані речі, продукти власного підсобного господарства;

- фіскалізації не підлягають розрахунки, здійснені з використанням реквізитів поточних рахунків, відкритих в установах банків.

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua

 

ГУ ДПС у Київській області

РРО/ПРРО не застосовують платники єдиного податку І групи

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що згідно з нормами чинного законодавства, РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій не застосовується платниками  єдиного податку  І групи.

Відповідно до  п.п. 1 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України, до платників єдиного податку, які відносяться до І групи, належать фізичні особи – підприємці), які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

ГУ ДПС у Київській області

 

Програмний реєстратор розрахунковий операцій: як зареєструвати?

Програмний реєстратор розрахунковий операцій: як зареєструвати?

  1. Реєструємо господарську одиницю, де буде використовуватись ПРРО. Повідомляємо про об’єкт оподаткування за ф. № 20-ОПП.

  2. Подаємо Заяву про реєстрацію ПРРО за ф. № 1-ПРРО (ф.J/F 1316605) через електронний кабінет/Єдине вікно подання електронної звітності.

  3. Реєструємо касира на фіскальному сервері: подаємо Повідомлення за ф. 5-ПРРО (ф.J/F1391802) через Електронний кабінет платника.

  4. Завантажуємо програмне забезпечення з офіційного сайту ДПС: tax.gov.ua – банер «Програмні РРО».

  5. Вносимо перелік товарів у ПРРО.

  6. Відкриваємо робочу зміну на ПРРО: направляємо Повідомлення за ф.J/F 1316801.

  7. Завершили робочий день? Закриваємо робочу зміну: формуємо фіскальний звітний чек/фіскальний звіт.

ГУ ДПС у Київській області

 

Чи застосовуватимуться штрафні санкції за порушення норм ЗУ № 265/95-ВР?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до Закону України від 30.06.2023 №3219-IX, контролюючі органи мають право проводити перевірки за період, починаючи з 24 лютого 2022 року по день закінчення воєнного стану, в частині дотримання СГ норм Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закон № 265), у загальному порядку. У разі встановлення порушень Закону № 265, вчинених у період з 01 січня 2022 по 30 вересня 2023 року включно, штрафні (фінансові) санкції до СГ застосовуватись не будуть.

Зазначене не стосується загального порядку застосування штрафних (фінансових) санкцій за період з 24.02.2022 до 01.08.2023 за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

З 01.08.2023 зазначені вище штрафні (фінансові) санкції, крім суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері продажу підакцизних товарів, застосовуються також і до СГ, що здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти та організації та проведення азартних ігор.

З 01 жовтня 2023 року штрафні (фінансові) санкції застосовуються до всіх СГ за вчинені ними порушення вимог Закону № 265, крім СГ, які здійснюють діяльність на:

- тимчасово окупованих РФ територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;

- територіях активних бойових дій, - по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;

- територіях можливих бойових дій, - по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях, - таке звільнення діє за умови, що порушення не були вчинені при продажу підакцизних товарів, стосовно яких санкції застосовуватись будуть і надалі до дати припинення або скасування воєнного стану на території України.

Дати завершення бойових дій, завершення тимчасової окупації, припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій від 22.12.2022 № 309, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

ГУ ДПС у Київській області

Фото без опису