Фото без опису

На виконання протоколу онлайн наради під головуванням Віце прем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук та для розв’язання нагальних питань щодо працевлаштування і професійного навчання внутрішньо переміщених осіб, 19.05.2023 року організували у ЦНАПі Ташанської ОТГ захід за участі сільського голови - Вовчанівського Василя Петровича;  директора центру зайнятості  - Красової Любов Андріївни, заступника директора центру зайнятості - Томченко Любов Олексіївни; старостів старостинських округів Ташанської громади: Виповзького округу, Улянівського округу, Денисівського округу, Помоклівського округу, Полого - Вергунівського округу, Горбанівського округу; членів координаційного центру взаємодії з внутрішньо переміщеними особами та   внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території громади.

Мета заходу: сприяння зайнятості ВПО, шляхом популяризації послуг державної служби зайнятості, інформування про актуальні вакансії на ринку праці та активні програми служби зайнятості, спрямовані на утворення нових та збереження існуючих робочих місць, розвиток бізнесу та забезпечення зайнятості населення, шляхом надання фінансової допомоги.

Порядок денний:

1.     Про Поняття ВПО.

Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

2.Про статистичні дані ВПО на території Ташанської ОТГ.

Станом на 17.05.2023 р. до Ташанської ОТГ надійшло більше 2-х тисяч звернень від переміщених осіб. Через програмний комплекс «Соціальна громада» взято на облік 1722 ВПО. На сьогодні на території громади перебуває 186 осіб із зони бойових дій, які проживають в старостинських округах громади.

3. Про програму підтримки ВПО.

21 грудня 2022 року рішенням №1251-31-VIII була затверджена програма підтримки внутрішньо переміщених осіб. Мета даної програми – здійснення комплексу заходів, спрямованих на створення належних умов для тимчасового проживання ВПО та /або евакуйованих осіб, задоволення продовольчих потреб-закупівля продуктів харчування, забезпечення товарами першої необхідності, забезпечення медичними засобами, облаштування місць розміщення ВПО, оплата інших заходів, спрямованих на підтримку ВПО. Завданням програми є вирішення проблеми забезпечення умовами для тимчасового проживання ВПО та забезпечення їх харчування, товарами першої необхідності. Бюджет програми підтримки ВПО- 500000,00 грн.
  4.Про Координаційний центр.

           28 вересня 2022  року було створено Координаційний центр взаємодії з внутрішньо переміщеними особами. Затверджено склад та положення центру. Група опрацьовує проблематику внутрішньо переміщених осіб/


  5. Про квартирний облік та МКП ВПО.

На квартирному обліку на території громади перебуває одна ВПО.

16.12.2022 року затверджено місце компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, яке знаходиться в приміщенні Ташанського центру соціального обслуговування пенсіонерів та інвалідів Ташанської сільської ради, Студениківської сільської ради. На даний час в центрі перебуває 6 осіб. Для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб було три звернення до благодійних фондів, щодо ремонту приміщення НВО (школи) в с.Шевченкове.

  6. Про програму «Прихисток».

Здійснюється компенсація витрат, що пов'язане з безоплатним розміщенням ВПО по програмі «Прихисток». За один день компенсація становить в літній період 14.00 грн., в зимовий – 30.00 грн. Компенсація надається фізичним особам, які є власниками домогосподарств. З березня 2022 року по травень 2023 року виплачено 383 тис. грн 144 домогосподарствам, за розміщених 378 осіб.

  7.Про гуманітарну допомогу ВПО.

На протязі 2022 року і по даний час була надана гуманітарна допомога ВПО у вигляді продуктових наборів, індивідуальних гігієнічних наборів, матраців, подушок, ковдр, комплектів постільної білизни, булерянів, насіннєвого матеріалу від представників благодійних фондів у  «Право на захист»,« Гудвілл», «Храм миру», «за Луганщину», «Карітас-Київ», «Згуртовані громади», від Департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації, Бориспільської військової адміністрації.

8.Про працевлаштування ВПО.

Збройна агресія росії змусила мільйони українців покинути свої домівки в пошуках безпеки всередині країни або за її межами. Водночас, поки триває війна, темпи міграції залишаються високими. Вже зараз одним із ключових питань на порядку денному є працевлаштування ВПО, сприяння зайнятості та навчання. Відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" для взятої на облік внутрішньо переміщеної особи  реалізація прав на зайнятість, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття здійснюється відповідно до законодавства України. Право на зайнятість ВПО реалізується шляхом звернення до органів державної служби зайнятості, приватних агентств зайнятості та безпосередньо до роботодавців.

Фото без опису

9.Про сприяння зайнятості ВПО. Красова Л.А.

Фото без описуФото без описуФото без опису