Узгодження розташування насіннєвих посівів

перехреснозапильних культур

 

 Відділ контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна  управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області нагадує  суб’єктам насінництва та розсадництва, що згідно з Порядком узгодження розташування насіннєвих посівів, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 7 жовтня 2016 р. № 365, суб'єктам насінництва та розсадництва  необхідно надати план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних  культур до  відповідного територіального органу Держпродспоживслужби  не пізніше 1 березня 2023 року.                                                                               

При відведенні ділянок під насінницькі посіви перехреснозапильних культур (тритикале, жито, гречка, кукурудза, сорго зернове, соняшник, ріпак, гірчиця, редька олійна, суріпиця, рицина, рижій, мак олійний, льон довгунець, боби, вика озима, люпин, багаторічні бобові трави, буркун, суданська трава) необхідно дотримуватись норм просторової ізоляції насінницьких посівів перехреснозапильних культур, із змінами внесеними згідно з наказами Міністерства аграрної політики та продовольства України від 04.10.2018 № 476 та від 21.11.2018 № 558.

 У Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів зазначено, що відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння та садивного матеріалу суб’єкт насінництва та розсадництва узгоджує питання не висівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження  може укладатися угода про невисівання споріднених перехреснозапильних рослин (тобто укладення угоди не має обов’язкового характеру), а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення на земельних ділянках в межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.

 Суб'єкти насінництва та розсадництва  мають право на перевагу при  розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво.  Під правом на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів розуміють, що в разі подання суб’єктом насінництва та розсадництва плану-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин до   Держпродспоживслужби, інші суб’єкти господарювання не мають права розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції. Суб’єкт насінництва та розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.                                                                                                                                                                                                   

У разі надходження плану-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин, при розміщенні яких будуть порушені норми просторової ізоляції, територіальний орган Держпродспоживслужби протягом семи робочих днів з дати надходження відповідного плану-схеми повідомляє суб’єктів насінництва та розсадництва, що подали відповідні плани-схеми, який саме суб’єкт насінництва та розсадництва має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин.     

Недотримання вимог Порядку вважається порушенням вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва.

 

 Провідний спеціаліст відділу контролю в 

 сфері насінництва, розсадництва та якості зерна                                                                                   

 Бражник О.М.