1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Фото без опису

Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щороку 1 грудня відповідно до рішення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та рішення Генеральної Асамблеї ООН, прийнятими 1988 року. З того часу минуло більше 30 років, але проблема боротьби з поширенням ВІЛ інфекції/СНІДу залишається досить актуальною для багатьох країн світу.

Метою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом є підвищення обізнаності населення про ВІЛ-інфекцію/СНІД і демонстрація міжнародної солідарності перед загрозою пандемії. Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це ще одна можливість дізнатися про факти щодо поширеності ВІЛ-інфекції і втілити знання у практику. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти та усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров’я і здоров’я інших та толерантно ставитися до тих, хто живе з ВІЛ-інфекцією.

За оцінками програми Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ-інфекції/СНІД (ЮНЕЙДС) з початку епідемії ВІЛ-інфекції у світі інфікувалося вірусом імунодефіциту (ВІЛ) приблизно 78 [63~89] млн. людей. Померло від захворювань, зумовлених СНІДом, більше 35 млн. осіб. ВІЛ-інфекція/СНІД стали потужними чинниками, що призводять до багатофакторного деструктивного впливу на соціальне та економічне життя суспільства. У найбільш уражених СНІДом регіонах відзначено зниження середньої очікуваної тривалості життя на 15-20 років. Для країн з негативним приростом населення масштабна епідемія ВІЛ-інфекції посилила існуючі демографічні проблеми. Економічний збиток від епідемії обумовлюється, в першу чергу, збільшенням непрацездатного населення.

У 2014 році стратегія ЮНЕЙДС щодо прискорення заходів у відповідь на ВІЛ-інфекцію/СНІД (Fast Track) запропонувала нові цільові показники прогресу у припиненні глобальної пандемії ВІЛ-інфекції після 2015 року: 90-90-90 (до 2020 року) та 95-95-90 (до 2030 року). Це означає, якщо 90/95% людей, які живуть з ВІЛ, будуть знати про свій ВІЛ-позитивний статус, і якщо 90/95% людей, які знають свій ВІЛ-позитивний статус будуть отримуватимувати високоефективну антиретровірусну терапію, то у 90/95% людей, які отримували  відповідне лікування, рівень вірусного навантаження ВІЛ буде невизначуваним, що суттєво зменшить ймовірність передачі ВІЛ-інфекції та подальше поширення хвороби. Застосування підходу ЮНЕЙДС дозволить попередити до 2030 року приблизно 28 млн. нових випадків ВІЛ-інфекції, 21 млн. смертей, обумовлених СНІДом, уникнути додаткових витрат у зв’язку з ВІЛ у розмірі 24 млрд. доларів США та взагалі ліквідувати глобальну пандемію ВІЛ-інфекції.

У контексті забезпечення глобальних цілей у протидії епідемії ВІЛ-інфекції в Європейському регіоні до 2030 року ВООЗ розробила Європейський план дій з профілактики і контролю за ВІЛ-інфекцією/СНІДом на 2016-2021 роки, що відповідає положенням Цілей Сталого Розвитку (ЦСР), Глобальної стратегії сектора охорони здоров’я з боротьби з вірусним гепатитом та інфекціями, що передаються статевим шляхом, а також  Європейської програми «Здоров’я-2020» і Стратегії ВООЗ з ліквідації туберкульозу до 2035 року.

Не зважаючи на те, що починаючи з 2010 року, загальна кількість нових випадків ВІЛ-інфекції у світі постійно скорочувалась, ВІЛ-інфекція залишається головною проблемою охорони здоров’я в Європейському регіоні ВООЗ, а в східній його частині розвиток епідемії крокує найбільш стрімкими темпами в світі.

Тенденції, що спостерігаються в структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції в Європейському регіоні ВООЗ, свідчать, що у порівнянні з 2005 роком кількість людей, інфікованих ВІЛ-інфекцією внаслідок гетеросексуальних контактів, збільшилася на 25%, статевих контактів між чоловіками — на 28%, тоді як кількість випадків інфікування в результаті споживання ін’єкційних наркотиків знизилась на 22%.

У східній частині Європи основними шляхами поширення ВІЛ-інфекції є гетеросексуальні контакти і споживання ін’єкційних наркотиків (66% і 28% нових випадків, відповідно), а рівень поширення ВІЛ-інфекції серед чоловіків, які мають гомосексуальні статеві контакти залишається дуже низьким (2% випадків). У центральній та західній частинах Європи статеві контакти між чоловіками залишаються основним шляхом передачі ВІЛ-інфекції (28% і 44% від нових випадків, відповідно), гетеросексуальний шлях інфікування складав 24% і 33%, відповідно.

У 26 країнах світу СНІД залишається у п’ятірці причин передчасної смертності (до 65 років, за критерієм ВООЗ) та непрацездатності. Проте, регіон Східної Європи та Центральної Азії – єдиний регіон світу, де масштаби епідемії ВІЛ-інфекції продовжують зростати.

За оцінками ВООЗ та ЮНЕЙДС, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед країн Східної Європи та Центральної Азії. Аналіз даних щодо розвитку епідемічної ситуації з ВІЛ-інфекції/СНІДу дозволяє стверджувати, що масштаби епідемії в Україні продовжують поширюватися серед загального населення за рахунок збільшення епідемічної значимості статевого шляху передачі ВІЛ-інфекції. Враховуючи зростання частки осіб старше 25 років та частки осіб у ІІІ-ІV клінічних стадіях серед нових випадків ВІЛ-інфекції епідемію в Україні можна назвати «зрілою». Зростання показника захворюваності на ВІЛ-інфекцію, насамперед, обумовлено поступовим збільшенням рівня охоплення медичним наглядом ВІЛ-позитивних осіб у закладах охорони здоров`я. Для оцінки та прогнозування стану епідемії ВІЛ-інфекції в Україні необхідне більш досконале вивчення епідемічного процесу на окремих територіях за кількісними та якісними показниками.

За даними Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Київська, Чернігівська область, а також місто Київ.

За період 1987–2019 роки в країні зафіксовано 49 751 випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом..

Основним шляхом передачі ВІЛ залишається статевий — 65,6%. Вчасне діагностування ВІЛ-статусу та початок лікування — гарантує довге та повноцінне життя.