29–30 вересня виповниться 80 років, відколи у Бабиному Яру в Києві були вбиті перші жертви нацистської політики винищення – майже 34 тисячі київських євреїв. У 2021 році, у 80-ті роковини трагедії, ми вшануємо пам’ять десятків тисяч розстріляних.

Маховик смерті забрав упродовж 1941-1943 років життя близько 100 тисяч людей – євреїв, ромів, полонених червоноармійців, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, в’язнів Сирецького концтабору.

29-30 вересня 2021 року в Бабиному Яру відбудуться пам’ятні заходи, які організовують Український інститут національної пам’яті, Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр»Інститут історії України Національної академії наук за підтримки Світового Конґресу Українців.

Упродовж двох пам’ятних днів, з 10:00 до 19:00, кожен охочий вшанувати пам’ять розстріляних може прийти до Бабиного Яру та біля різних пам’ятників на території заповідника взяти символічні камінці й лампадки, щоб покласти до меморіальних місць. Орієнтиром до місць, де роздаватимуть камінці й лампадки, слугуватимуть спеціально встановлені вказівники.

Меморіальні заходи розпочнуться з символічного запалення вранці 29 вересня вищими посадовими особами держави пам’ятного вогню, який горітиме упродовж двох днів.

Також увечері 29 вересня відбудеться міжрелігійний захід (молитви), долучатися до якого запрошуємо всіх охочих незалежно від віросповідання. Місце проведення – біля пам’ятника киянам і військовополоненим, розстріляним у Бабиному Яру (орієнтир – вул. Дорогожицька, 9, навпроти Національної медичної академії післядипломної освіти).

Вшануймо разом пам’ять жертв нацистського злочину! Інформація про події до 80-х роковин трагедії доповнюватиметься. У межах ширшої програми заходів 23-24 вересня пройде міжнародна наукова конференція «Пам’ять Бабиного Яру і Голокост: наукові та суспільно-політичні виміри». Також громадська організація «Всеукраїнський благодійний фонд «Заради тебе» за підтримки Українського інституту національної пам’яті створила цикл соціальних роликів про жителів України, що рятували євреїв від Голокосту. Ролики поширюватимуться як у соціальних мережах, так і надані телеканалам для трансляції. Отримати їх у високій якості можна за посиланням. До пам’ятної дати завершений спільний проєкт Українського інституту національної пам’яті, Посольства Ізраїлю в Україні та Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» з встановлення системи навігації на території заповідника і доповнення розташованої там стендової виставки.