Прес-реліз від 18.08.2021 р.

 

Київщина за кількістю актів Н-1/П про страхові випадки гострого профзахворювання медиків на COVID-19 посідає перше місце

 

Виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування України проведено аналітичний огляд нещасних випадків на виробництві та гострих професійних захворювань за перше півріччя 2021 року.

За регіональним розподілом кількості отриманих повідомлень про зазначені випадки Київська області перебуває на 11 сходинці між Донецькою та Вінницькою областями і в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року має ріст повідомлень на 106,1%. При цьому ріст кількості повідомлень по Україні становить 146,9%, що обумовлено значною кількістю гострих професійних захворювань медичних працівників на COVID-19 з початку ІІ-го кварталу 2020 року.

До бази даних нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, інтегрованої з Єдиною інформаційно-аналітичною системою Фонду соціального страхування України, внесено 24428 актів за формою Н-1, з яких 1130 або 4,63% припадає на Київську область.

За оперативністю проведення розслідувань (співвідношенням кількості складених актів за формою Н-1 до кількості отриманих повідомлень) Київська область посідає 9 місце з 25 регіонів з показником, що перевищує середній по Україні на 24% (коефіцієнт співвідношення 1,67 при середньому по Україні 1,35).

Київська область за кількістю складених актів Н-1/П про страхові випадки гострого професійного захворювання медичних працівників на COVID-19 посідає перше місце, а її частка із загального числа завершених розслідувань гострих профзахворювань по Україні становить 11,2%.

Оскільки комісія з розслідування випадку гострого профзахворювання на COVID-19 має врахувати висновки епідеміолога, профпатолога та інфекціоніста, тривалість такого розслідувань з об’єктивних причин була не 5 робочих днів, як визначено Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337, а 60 календарних днів, при цьому середній показник по Україні становить 107 календарних днів. 

Співвідношення кількості актів про не страхові випадки гострих профзахворювань до страхових по Київській області – 44,0%, при середньому показнику по Україні 76,2%.  За кількістю випадків, що визнані комісіями страховими, Київський регіон входить до шістки перших.

Щодо медичних закладів, де найбільше в країні зареєстровано страхових випадків гострого профзахворювання медперсоналу на COVID-19, є КНП «Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», а саме 85, що становить 14,6% від загального числа профзахворювань у Київській області та 1,63% по Україні.