Прес-реліз від 26.07.2021 р.

 

З початку року перевірено 3239 листків непрацездатності, 464 – видані з порушеннями

 

Протягом першого півріччя цього року фахівцями управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області проведено 32 планові та 94 позапланові перевірки закладів охорони здоров’я Київщини з питань обґрунтованості видачі/продовження листків непрацездатності застрахованим особам. В ході перевірки проаналізовано 2309 листків непрацездатності, а також 930 листків непрацездатності під час перевірок страхувальників.

Встановлено, що 464 лікарняні видані з порушенням, тобто кожен 14 листок непрацездатності.

До закладів охорони здоров’я Київщини підготовлено та надіслано 31 претензію на загальну суму понад 30 тис. гривень для відшкодування коштів за нанесені збитки бюджету Фонду соціального страхування України. Всього Фонду за результатами перевірок обґрунтованості видачі листків непрацездатності за зазначений період відшкодовано понад 20 тис. гривень. Також попереджена виплата по 14 необґрунтовано виданим/продовженим листкам непрацездатності загальним терміном 159 календарних днів на загальну суму в 41622,12 гривень.

На даний час продовжується робота із закладами охорони здоров’я, а саме:

- спільно з Департаментом охорони здоров’я розроблені та затверджені заходи щодо посилення контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності та зниження захворюваності з тимчасовою втратою працездатності, які доведені до відділень управління та керівників закладів охорони здоров’я області;

- розроблені спільні заходи посилення контролю за обґрунтованістю видачі і продовження листків непрацездатності;

- з метою ефективного контролю за цільовим використанням коштів Фонду, покращення співпраці відділень управління із закладами охорони здоров’я, працівниками відділу розроблений механізм систематизації та накопичення даних у відділеннях щодо порушень у видачі та продовженні листків непрацездатності.

Основними напрямами роботи відділу залишається контроль за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності шляхом проведення планових та позапланових перевірок закладів охорони здоров’я, попередження виплат по неправильно виданих та продовжених листках непрацездатності, щомісячний аналіз моніторингу виданих та продовжених листків непрацездатності, робота із страхувальниками щодо правильності оформлення листків непрацездатності, які надходять на оплату до бухгалтерій, участь у засіданнях МСЕК, надання консультативної та практично-методичної допомоги страхувальникам, застрахованим особам та лікувально-профілактичним закладам.