Підстави для скасування виконавчого напису нотаріуса у договорах за фінансовими зобов’язаннями

Останнім часом все більше громадян звертаються до Центрів з надання безоплатної правової допомоги з проблемою щодо накладення арешту на їхні банківські рахунки на підставі вчинення виконавчого напису нотаріуса.

Дана ситуація не є безвихідною!

Такі виконавчі написи нотаріуса можна оскаржити в судовому порядку.

Основні підстави, що дають право на оскарження:

  • нотаріус здійснив виконавчий напис щодо договору, який не був нотаріально завірений.

З аналізу чинного законодавства можна зробити висновок, що якщо Ваш договір не був нотаріально завірений, то  нотаріуси не мають права вчиняти виконавчі написи, щодо таких договорів.

  • якщо договір все ж був нотаріально завірений, а нотаріус здійснив виконавчий напис, пропустивши строки.

Тобто, якщо з дня виникнення права вимоги у стягувача до боржника минуло більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями більше одного року.

 

Якщо Ви все ж вирішили вступити у фінансові правовідносини з банками, кредитними спілками та іншими кредитними організаціями, будьте пильними, читайте договори, зберігайте всі наявні у Вас документи, що засвідчують Ваші правовідносини із кредитором, щоб підготуватися до можливих майбутніх спорів.

У разі виникнення додаткових запитаннь, Ви можете звернутися за безоплатною правовою допомогою до відділу “Переяслав-Хмельницьке бюро правової допомоги” Броварського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Переяслав, вул. Оболонна, 2-в, тел. (04567) 7-10-03.