Відбулася онлайн нарада з директором департаменту охорони здоров’я КОДА Оленою Єфіменко

 

З метою обговорення проблемних питань, які виникають під час встановлення і розслідування випадків інфікування COVID-19 медичних та інших працівників, заступник начальника управління – начальник юридичного відділу управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Петро Рева провів онлайн нараду з директором департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації Оленою Єфіменко.

Наразі на Київщині погіршується епідеміологічна ситуація, пов’язана з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, збільшується кількість інфікованих медичних працівників, які захворіли під час виконання своїх професійних обов’язків. Так, станом на 4 листопада до обласного управління від закладів охорони здоров’я надійшло 986 повідомлень про лабораторно підтверджені випадки інфікування медичних працівників, які підлягають розслідуванню як випадки гострого професійного захворювання. Завершено розслідування по 404 випадках, що становить 41% від кількості отриманих повідомлень. За результатами розслідування визнано страховими 158 випадків гострого професійного захворювання.

На своєчасність і об’єктивність розслідування суттєво впливає оперативність надання лікарями – епідеміологами міжрайонних відділів лабораторних досліджень ДУ «Київський лабораторний центр МОЗ України» матеріалів епідеміологічного розслідування та надходження висновків лікаря – епідеміолога і профпатолога щодо діагнозу захворювання. Крім того, відсутні в значній частині закладів охорони здоров’я штатні працівники на посаді інженера з охорони праці, або їх функції виконують інші працівники, які не володіють необхідним рівнем професійної підготовки, не пройшли навчання тощо та очолюють комісії з розслідування випадків гострого професійного захворювання.

Тому аби покращити якість та своєчасність розслідування та враховуючи, що ці питання перебувають в компетенції департаменту охорони здоров’я, і було проведено таку зустріч. Сторони домовилися спільно знайти шляхи вирішення проблемних питань. Також було наголошено на готовності провести онлайн семінари - навчання для фахівців з охорони праці медичних закладів з питань розслідування гострих професійних захворювань медичних працівників.